понеделник, 13 юни 2016 г.

Размисли върху „Денят за акции“

Тази година на 08 юни на БФБ се проведе „Ден за акции“[1]. Ден, в който  местни физически лица могат да продават и купуват, без да им се удържат такси и комисионни. В интерес на истината, такси и комисионни бяха удържани, но възстановени след борсовата сесия.
Пиша този текст от позицията на един малък инвеститор на БФБ, който за втора година участва в инициативата.



Както може да се види от горната графика, инициативата беше изключително успешна на фона на останалите дни от седмицата. Като дневен оборот може да не е на първно място, но предходните и следващите дни имаше единични сделки за няколко стотин хиляди лв, които формираха 15-20% от дневния оборот.
Някои изводи, които може да се извлекат от инициативата:
·         Въпреки фундементалните проблеми, които има българския капиталов пазар, свързани с доверието в емитентите, ликвидността може да се повиши, чрез промотирането. Особено в една среда със спадаща доходност от лихвите по депозитите. Това е възможност, от която БФБ трябва да се възползва.
·         Преосмисляне на таксите, които удържат инвестиционните посредници и Централният депозитат. Денят без такси събуди доста „заспали“ инвеститори, както и привлече нови, така че трябва да бъде повдигнат дебата - дали сегашните нива на таксите са адекватни на реалностите на нашата борса. 

[1] http://www.bse-sofia.bg/?page=equityday&language=bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар